Skip to main content
Startscherm BKR

BKR notering verwijderen

Benodigde tijd: 20 minuten

Op het moment dat je een krediet of een lening afsluit, wordt deze vastgelegd bij het Centraal Krediet informatiesysteem van Stiching BKR. In de volksmond noemen we dit ook wel een BKR notering. Naast de registratie van de lening wordt ook bijgehouden hoe je betalingsgedrag is. Voor veel mensen heeft dit een nare bijsmaak, maar kredietverstrekkers kunnen in dit systeem ook zien dat je financieel gezond bent als de betalingen volgens schema en afspraak verlopen.

Het kan voorkomen dat je het niet eens bent met een notering en deze wil verwijderen. Dit is in sommige gevallen mogelijk en kun je met onderstaande stappen aanpakken.

 1. Neem contact op met de instantie bij wie je de lening hebt afgesloten

  Schrijf een brief of email naar deze verstrekker. Zorg er daarbij voor dat alle benodigde informatie hierin staat. Zoals als om welke overeenkomst het gaat, waarom je het er niet mee eens bent en wat in jouw ogen de juiste oplossing is.

  Het is ook belangrijk om van alle documenten die op enige wijze bij de overeenkomst en je bezwaar horen kopieën te maken en deze met de brief mee te sturen aan de krediet verstrekker.

 2. Wachten op reactie van de kredietverstrekker

  De volgende stap bestaat uit het wachten op een antwoord. Dit kan soms best lastig zijn. Je kunt altijd even contact opnemen om naar de status van je bezwaar te vragen.

  De verstrekker kan met twee mogelijke antwoorden komen. Als ze het eens zijn met de foutieve notering, zullen zij deze direct voor je aanpassen en zo is je BKR notering verwijderd. Als ze het er niet mee eens zijn, kun je verder gaan met de volgende stappen.

 3. Dien een klacht in bij de geschillencommissie

  Ook hier is het nodig om een brief te sturen. Deze kan er bijna hetzelfde uitzien als de eerdere brief naar de kredietverstrekker. Het is nu wel van belang dat je aangeeft waarom je het niet met de beslissing van je kredietverstrekker eens bent. Stuur ook kopieën van de reacties van de kredietverstrekker mee.

  Je kunt de brief versturen naar:
  Geschillencommissie BKR, De Lairessestraat 155 I, 1075 HK Amsterdam

 4. Wachten op reactie van de geschillencommissie

  De geschillencommissie gaat kijken of zij de klacht in behandeling kunnen nemen. Zij brengen je hiervan schriftelijk op de hoogte. Als ze de klacht in behandeling nemen, hebben ze drie maanden de tijd om met een uitspraak te komen.

  Een beslissing van deze commissie is bindend. Je kan hier niet meer tegen in beroep gaan.

Het kan zijn dat ook de geschillencommissie een bindende uitspraak in jouw nadeel doet. Dit is uiteraard heel vervelend, maar een BKR notering is nooit voor altijd. Vijf jaar na een herstelmelding, dit houdt in het afbetalen van het krediet, zal de notering verdwijnen en is deze niet meer zichtbaar voor kredietverstrekkers.

Een BKR notering verwijderen gaat niet gemakkelijk. Denk daarom ook goed na voordat je een overeenkomst met een verstrekker aan gaat. Sluit nooit een lening af met een afbetaling die je eigenlijk niet kunt missen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *